Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

”Ett halvt år, ett helt liv…”, föredrag på Arsenalen

16 mars,13:00 - 14:00

 ”Ett halvt år, ett helt liv…”

Magnus Ernström berättar om sin bok Ett halvt år, ett helt liv – hur den blev till, och en del både gripande och roande historier som inte fick plats.

Boken handlar om Magnus Ernströms tid som FN-soldat under Bosnienkriget. Det är hans version av en svensk bataljons kamp för att rädda civilbefolkningens liv undan etniska rensningar. En ibland våldsam kamp som inte bara fördes mot krigsförbrytare, utan ibland också mot de egna: FN, den svenska regeringen och storpolitiska intressen. Vi får möta de små människorna i verklighetens Bosnien – brickor i ett spel om makt och pengar. På den leriga marken i ett grått och sargat Bosnien-Hercegovina kämpar alla för att överleva. Även de svenska FN-soldaterna som blir allt mer hårda, cyniska och omdömeslösa av att ständigt vistas nära döden.

Särskilt för Arsenalen: Föreläsningen kommer även att kosta på en kort utvikning i några ovanliga försvarsfordon som tjänstgjorde i Bosnien – och du kommer att få veta allt om hur det känns att sitta i ett pansarfordon som slås ut av en pansarvärnsrobot.

Om författaren 1993 – 24 år gammal – fick Magnus Ernström möjligheten att delta som FN-soldat i Bosnienkriget. Det blev upptakten till Magnus berättelse som han romandebuterar med, Ett halvt år, ett helt liv. Deltagandet i FN-bataljonen ser han som en förmån och ett unikt skeende – att få insikt i Sveriges största militära utlandsinsats. Han insåg att här fanns en historia som måste berättas. Några författardrömmar har Magnus inte haft; det var denna historia som fick honom att skriva, inte skrivandet som gav honom en historia.

Magnus föddes i Ljusdal 1968 och bor nu i Gävle där han en gång hamnade som ung polisaspirant. Idag arbetar han som strateg vid Region Gävleborg för olika utvecklingsprojekt, och är bl a ansvarig för världens första elväg för tunga fordon på E16 utanför Sandviken

Pris 50:- PP Går du även in i museet den dagen får du 20:- rabatt på entrébiljetten.

Detaljer

Datum:
16 mars
Tid:
13:00 - 14:00

Arrangör

Arsenalen

Plats

Arsenalen, Strängnäs