Att göra – evenemang och
sevärdheter i Strängnäs

Strängnäs domkyrka

I Strängnäs finns ”Sveriges vackraste gata”, i alla fall enligt Strängnäspoeten Bo Setterlind. Ta en promenad uppför denna kullerstensgata, där du bokstavligen går i Gustav Vasas fotspår.

Vid backens krön reser sig Strängnäs domkyrka, den tegelröda katedralen som är stadens landmärke. Just här var det som Gustav Vasa valdes till kung, den 6 juni 1523. Runt omkring slingrar sig smågator med röda trähus som minner om forna dagar, högt över Mälarens vatten.

Domkyrkan har öppet varje dag med mässa (utom fredagar och lördagar). Du kan också gå en guidad tur under sommarhalvåret, och för barnen finns en skattjakt. Missa inte kyrkans storslagna sevärdheter såsom Karl XI:s gravmonument. Här kan du också njuta av konserter och evenemang året runt.

Ordinarie öppettider:
Alla dagar året runt kl. 10.00–16.00.

15 juni till 15 augusti:
Alla dagar kl. 10.00–18.00, med en kort guidad visning varje dag kl. 14.00.

Skattjakt med upplevelsevandring för alla barn.

Läs mer på svenska kyrkans egen webbplats >

 


 

Strängnäs väderkvarn

Högt över Strängnäs ligger väderkvarnen, stadens andra landmärke utöver domkyrkan. På Kvarnkullen har det funnits flera olika kvarnar genom åren, sedan den första byggdes på 1630-talet. Den nuvarande kvarnen är av holländsk modell och byggdes år 1855.

Titta in i kvarnen på en guidad visning under sommaren. Då visas kvarnen av kvarnexperter från hembygdsföreningen Strängnäs Gille.

Öppet följande dagar:
4-7 juli, 11-14 juli, 17-21 juli, 25-28 juli, 1-4 augusti, 7-11 augusti, kl 11.00-15.30. Fri entré

Läs mer på kommunens evenemangskalender >

 


 

Grassagården

Mitt i Strängnäs kulturkvarter finns Grassagården, en välbevarad gård från 1600-talet. Slå dig ner med en kopp kaffe och hembakat fikabröd, bland de faluröda huslängorna. Här ordnas också guidade visningar, och gården tar gärna emot skolklasser som får pröva på gårdslivet förr.

Museilängan

Öppet följande dagar:
4-7 juli, 11-14 juli, 17-21 juli, 25-28 juli, 1-4 augusti, 7-11 augusti, kl 11.00-15.30. Fri entré

Caféets öppettider hittar du på Grassagårdens egen webbplats >

 


 

Konstpromenad längs vattnet

Ta en promenad längs Mälaren och se annorlunda konstverk i Strängnäs. Möt en sjöjungfru på en sten, slå dig ner vid det stora stenhjärtat och se roddaren blåsa i sitt horn på Lurudden. Här finns konstverk av flera kända konstnärer som förgyller din strandpromenad.

 


 

Arsenalen

Är du intresserad av militärhistoria och motorfordon? Arsenalen i Härad är Skandinaviens största militärhistoriska museum. Här kan du bland annat prova på att köra ministridsvagn. Eller titta in i ett tidstypiskt soldattorp. Varje år är det också mästerskap på Härads motorstadium.

Läs mer på Arsenalens egen webbplats >

 


 

Mälsåkers slott

På Selaön finns Mälsåkers slott – ett av Sveriges mest ståtliga barockslott. Passa på att vandra runt i salarna, som är öppna för visning under sommaren. Njut också av cafébesök, picknick och konserter här, alldeles vid Mälaren.

Läs mer på Mälsåkers slott egen webbplats >

 


 

Järnåldersgravar och vikingafestival

Järnåldersgravar kan du besök på Åsa gravfält. Här finns 250 gravanläggningar från yngre järnåldern, då de första invånarna kom till trakten. Kombinera gärna med en promenad på slingrande småvägar i det sörmländska landskapet.

Varje sommar är det Vikingafestival, då forna tider väcks till liv. Kom och upplev hur det kan ha sett ut, smakat och känts på vikingatiden med allt från tidstypisk mat till smide, eldshower och hantverk.

Läs mer på festivalens egen webbplats >

 


 

Friluftsliv

En badplats mitt i stan, det finns på Visholmen i Strängnäs. Passa på att svalka dig efter en dag med shopping och sevärdheter, gärna med välfylld picknickkorg.

Intill finns Västervikens småbåtshamn, där du lägger till om du kommer sjövägen till Strängnäs. Sommartid kan du slå dig ner på flera uteserveringar här, precis vid vattnet.

Vintertid snör du på dig långfärdsskridskorna för en tur på Mälarens vidsträckta isar. När snön lägger sig finns även fina längdskidspår, både på golfbanan och i Stadsskogen.

Håll utkik här för information om spårstatus. > 

Är du golfare? I Strängnäs väntar natursköna banor. Hit kan du komma sjövägen och börja spela direkt. Om minigolf är ditt intresse spelar du i centrala Strängnäs vid Västerviken.

Södermanland är ”Sveriges lustgård”, enligt Selma Lagerlöf i Nils Holgerssons underbara resa. Besök öarna Aspö, Fogdö och Tosterö för enastående naturupplevelser. På Fogdön kan du vandra Pilgrimsleden och besöka klosterruinen Vårfruberga. Här finns också mängder av vackra kyrkor. I Åkers styckebruk väntar genuin bruksmiljö, där masugnar gått varma i hundratals år.

Sörmlandsleden tar dig genom trolska skogar, till branta berg och glittrande sjöar. Vandra själv eller ta med familjen på en oförglömlig tur. Här finns också fina fiskemöjligheter.

Vill du uppleva Sörmland från hästryggen? Flera gårdar i Strängnäs hyr ut hästar för ridturer.

I trakten kring Strängnäs finns också fina kanotleder. Glid ut på spegelblanka vatten och upplev hur du blir ett med naturen.

 


 

Dramatiserade stadsvandringar

Res i tiden genom en dramatiserad stadsvandring. Sommartid kan du uppleva hur det var att gå på Strängnäs gator förr. Under en två timmars promenad genom stadens äldsta delar får du träffa historiska personer som biskop Rogge, Augusta Widebeck och självaste Gustav Vasa. Vandringen avslutas med den stora branden 1871. Sedan väntar gott fika på Grassagården.

Information om tider och biljetter finns här >

 


 

Mat- och Måltidsdagarna med vårmarknad

Kom till Strängnäs och smaka på ”det sörmländska skafferiet”. Här finns en lång tradition av både god och närproducerad mat.

I maj ordnar vi vårmarknad med tema Mat och Måltid.
Då fylls staden av vårstämning, med goda dofter och spännande smaker. Under Mat- och Måltidsdagarna lyfter vi allt från dukning och servering till mat med lokalt tema. Samtidigt öppnar uteserveringarna och butikerna flyttar ut på gatan.

 


 

Sveriges nationaldag

Kom och fira nationaldagen i Strängnäs! Det var just här som Gustav Vasa blev vald till Sveriges första kung, den 6 juni 1523. Dagen firas till ära av det, men också för att Sverige fick en ny regeringsform samma datum, år 1809.

Firandet börjar med en konsert från domkyrkans torn, klockan 09.00. Mitt på dagen samlas vi sedan i Ugglans Park, för en riktig folkfest med blåsorkester, flaggor och tal. I år firas nationaldagen med extra fokus på demokrati då nationaldagen även symboliserar demokratins intåg i Sverige.

 


 

Vasaspelet

Hur kan det ha gått till när Gustav Vasa valdes till kung? Det är utgångspunkten för Vasaspelet, en föreställning i Strängnäs som gjort succé genom åren. Den skapas och spelas av stadens egna invånare och har nu nypremiär efter några års uppehåll.

Kom och se Vasaspelet i Strängnäs under försommaren, med premiär den 6 juni. Föreställningen framförs under bar himmel vid domkyrkan, oavsett väder. Många barn och unga medverkar, och i rollen som Gustav Vasa ser vi en ny person varje kväll – ofta en kändis …

Läs mer och boka biljetter här >

 


 

Kulturdagen

Kulturdagen i Strängnäs är en festdag med fokus på kultur. Kom och upplev den på gator och torg och många andra platser i Strängnäs stad, även de mest oväntade. Här väntar musik, dans och konst – och särskilda upplevelser för barn på Gyllenjhelmstorget.

Kultur 17 startar med en ”tidsresekarneval”, där alla som vill kan gå med i karnevalståget. Kom i tidstypiska kläder eller som du är. Det är tillsammans med dig dagen blir en kulturupplevelse!

Läs mer hos Strängnäs kommun som är arrangör >
Kulturdagens Facebooksida >

 


 

Sommarfestivalen

Fest och folkliv i tre dagar! Det blir det på Strängnäs Sommarfestival: 13-15 juli. Då fylls stadskärnan av aktiviteter, både dag- och kvällstid. Butiker flyttar ut på gatan, uteserveringar fylls av folk och restauranger har specialerbjudanden.

Kom och njut av allt från god mat till kulturevenemang och underhållning, med lokala artister, körer och uppvisningar.

 


 

Räkkryssning

När sommarnatten sänker sig är Mälaren som vackrast. Njut av en kväll till sjöss, med med gott sällskap på en räkkryssning.

På räkbåten M/S Tor får du äta hur mycket räkor du vill, med bröd och ost, medan färden går längs vikar och skär. Turen tar tre timmar och utgår från Ångbåtsbron varje tisdag under sommaren.

Läs mer och boka bord här. >

 


 

Mälardagen

Salsa, körsång, mountainbike eller skidor? Det och mycket mer erbjuder Strängnäs 70−80 föreningar. Kom och träffa dem på Mälardagen!

Mälardagen är ett återkommande evenemang som ordnas för att du som besökare ska få ta del Strängnäs rika föreningsliv. Kanske får just du ett helt nytt intresse? Dagen bjuder även på musik- och dansunderhållning.

Läs mer här >

 


 

Strängnäs marknad

Den andra lördagen i oktober är det Strängnäs marknad, som med urgamla anor blivit en av de mest kända i Sverige. Hit kommer över 30 000 besökare och 300 marknadsknallar, varje år.

Kom och fynda allt från traditionella marknadsprodukter till kvalitetsvaror av olika slag. Passa också på att besöka Axels Nöjesfält, Sveriges största kringresande tivoli.

Läs mer här >

 


 

Julmarknad

Som ett julkort, fast i verkligheten! Det är Strängnäs stad med sin ståtliga domkyrka vid juletid. Kom och upplev julstämning hela december, med musik, shopping, kultur, lucia och kyrkliga evenemang. Från första advent är staden upplyst och dekorerad, och butikerna skyltar extra fint.

I december är det traditionell julmarknad i Strängnäs. Då fylls hela Gyllenhjelmstorget av marknadsknallar som dukar upp god och lokalproducerad julmat, julpynt, hantverk och mycket mer. Det blir även julmarknad i domkyrkan, och Strängnäs lucia med tärnor bjuder på skönsång.