Strängnäs Domkyrka

I Strängnäs finns ”Sveriges vackraste gata”, i alla fall enligt Strängnäspoeten Bo Setterlind. Ta en promenad uppför denna kullerstensgata, där du bokstavligen går i Gustav Vasas fotspår.

Vid backens krön reser sig Strängnäs domkyrka, den tegelröda katedralen som är stadens landmärke. Just här var det som Gustav Vasa valdes till kung, den 6 juni 1523.

Strängnäs domkyrka invigdes omkring 1291 och har sedan byggts till och om flera gånger. Den karakteristiska tornhuven uppfördes på 1700-talet. Här finns sevärdheter som två altarskåp tillverkade i Bryssel på 1400-talet, Karl IX:s gravmonument och prinsessan Isabellas gravmonument i alabaster. I Strängnäs domkyrka kan du också njuta av konserter och evenemang året runt.

Domkyrkan har öppet varje dag kl 10.00-16.00 

På sommaren 15 juni-15 augusti har kyrkan öppet kl 10.00-18.00 med guidad visning kl 14.00.

Skattjakt med upplevelsevandring för alla barn.

Läs mer på svenska kyrkans egen webbplats

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Grassagården

Mitt i Strängnäs kulturkvarter finns Grassagården, en välbevarad borgargård. De äldsta delarna är från 1600-talet och alla hus står än idag på sin ursprungsplats.

Grassagården är en typisk stadsgård och består av mangård och fägård. Den fick sitt namn av familjen Grass som i slutet av 1700-talet drev en krog på på gården.

Här ordnas guidade visningar, och gården tar gärna emot skolklasser som får pröva på gårdslivet förr.

På Grassagården finns förutom museidelen också ett café.

Caféets öppettider hittar du på Grassagårdens egen webbplats >
Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Strängnäs väderkvarn

På Kvarnkullen ligger Strängnäs väderkvarnen, stadens andra landmärke utöver domkyrkan. Här har det funnits flera olika kvarnar genom åren, sedan den första byggdes på 1630-talet. Den nuvarande kvarnen är av holländsk modell och byggdes år 1855.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Röda kvarteren

Kvarteren väster om domkyrkan ner mot Västerviken är, tillsammans med området runt kvarnen, de delar av Strängnäs som klarade sig undan den stora stadsbranden 1871. Vandra runt och läs på skyltar på husen om de olika gårdarna.

Här finns Strängnäs äldsta gata Lillgatan med sina kullerstenar och raden av borgmästarstenar i mitten. Här finns också flera vackra gamla hantverksgårdar med trädgårdar, de äldsta från 1600-talet och alla med sin egen historia.

_________________________________________________________________________________________

Mitt Sträng


Mitt Strängnäs

Konstpromenad längs vattnet

Ta en promenad längs Mälaren och se annorlunda konstverk i Strängnäs. Möt en sjöjungfru på en sten, slå dig ner vid det stora stenhjärtat och se roddaren blåsa i sitt horn på Lurudden. Här finns konstverk av flera kända konstnärer som förgyller din strandpromenad.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnä

Mitt Sträng

Mitt Strängnäs

Dramatiserade stadsvandringar

Res i tiden genom en dramatiserad stadsvandring. Sommartid kan du uppleva hur det var att gå på Strängnäs gator förr. Under en två timmars promenad genom stadens äldsta delar får du träffa historiska personer som biskop Rogge, Augusta Widebeck och självaste Gustav Vasa. Vandringen avslutas med den stora branden 1871. Sedan väntar gott fika på Grassagården.

De Dramatiserade stadsvandringarna äger rum under sommaren på torsdagskvällar med start kl 18.30 i Ugglans park. Biljetter säljs i förväg via Hallins Optik på Trädgårdsgatan 7, +46 (0) 152 17565

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Guidade turer i Strängnäs

Guidade historiska stadsvisningar erbjuds 6 juni kl. 14.00 och under perioden 29 juni till och med 3 augusti på lördagar kl. 14.00. Start på Gyllenhjelmstorget.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Vårmarknad

Kom till Strängnäs och smaka på ”det sörmländska skafferiet”. Här finns en lång tradition av både god och närproducerad mat.

I maj ordnar vi vårmarknad med tema Mat & Måltid och Vår & Trädgård.
Då fylls staden av vårstämning, med goda dofter och spännande smaker.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Sveriges nationaldag

Kom och fira nationaldagen i Strängnäs! Det var just här som Gustav Vasa blev vald till Sveriges första kung, den 6 juni 1523. Dagen firas till ära av det, men också för att Sverige fick en ny regeringsform samma datum, år 1809.

Firandet börjar med en konsert från domkyrkans torn, klockan 09.00. Mitt på dagen samlas vi sedan i Ugglans Park, för en riktig folkfest med blåsorkester, flaggor och tal.

Mitt Strängnäs


Mitt Sträng

Mitt StrMitt Strängnäs

Strängnäs marknad

Den andra lördagen i oktober är det Strängnäs marknad, som med urgamla anor blivit en av de mest kända i Sverige. Hit kommer över 30 000 besökare och 300 marknadsknallar, varje år.

Kom och fynda allt från traditionella marknadsprodukter till kvalitetsvaror av olika slag. Passa också på att besöka Axels Nöjesfält, Sveriges största kringresande tivoli.

Läs mer här >

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Julmarknad

Som ett julkort, fast i verkligheten! Det är Strängnäs stad med sin ståtliga domkyrka vid juletid. Kom och upplev julstämning hela december, med musik, shopping, kultur, lucia och kyrkliga evenemang. Från första advent är staden upplyst och dekorerad, och butikerna skyltar extra fint.

I december är det traditionell julmarknad i Strängnäs. Då fylls hela Gyllenhjelmstorget av marknadsknallar som dukar upp god och lokalproducerad julmat, julpynt, hantverk och mycket mer. Det blir även julmarknad i domkyrkan, och Strängnäs lucia med tärnor bjuder på skönsång.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Arsenalen

Är du intresserad av militärhistoria och motorfordon? Arsenalen i Härad är Skandinaviens största militärhistoriska museum. Här kan du bland annat prova på att köra ministridsvagn. Eller titta in i ett tidstypiskt soldattorp. Varje år är det också mästerskap på Härads motorstadium.

Läs mer på Arsenalens egen webbplats

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Friluftsliv

En badplats mitt i stan, det finns på Visholmen i Strängnäs. Passa på att svalka dig efter en dag med shopping och sevärdheter, gärna med välfylld picknickkorg.

Intill finns Västervikens småbåtshamn, där du lägger till om du kommer sjövägen till Strängnäs. Sommartid kan du slå dig ner på flera uteserveringar här, precis vid vattnet.

Vintertid snör du på dig långfärdsskridskorna för en tur på Mälarens vidsträckta isar. När snön lägger sig finns även fina längdskidspår, både på golfbanan och i Stadsskogen.

Är du golfare? I Strängnäs väntar natursköna banor. Hit kan du komma sjövägen och börja spela direkt. Om minigolf är ditt intresse spelar du i centrala Strängnäs vid Västerviken.

Södermanland är ”Sveriges lustgård”, enligt Selma Lagerlöf i Nils Holgerssons underbara resa. Besök öarna Aspö, Fogdö och Tosterö för enastående naturupplevelser. På Fogdön kan du vandra Pilgrimsleden och besöka klosterruinen Vårfruberga. Här finns också mängder av vackra kyrkor. I Åkers styckebruk väntar genuin bruksmiljö, där masugnar gått varma i hundratals år.

Sörmlandsleden tar dig genom trolska skogar, till branta berg och glittrande sjöar. Vandra själv eller ta med familjen på en oförglömlig tur. Här finns också fina fiskemöjligheter.

Vill du uppleva Sörmland från hästryggen? Flera gårdar i Strängnäs hyr ut hästar för ridturer.

I trakten kring Strängnäs finns också fina kanotleder. Glid ut på spegelblanka vatten och upplev hur du blir ett med naturen.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Mälsåkers slott

På Selaön finns Mälsåkers slott – ett av Sveriges mest ståtliga barockslott. Passa på att vandra runt i salarna, som är öppna för visning under sommaren. Njut också av cafébesök, picknick och konserter här, alldeles vid Mälaren.

Läs mer på Mälsåkers slott egen webbplats > 

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Järnåldersgravar

Järnåldersgravar kan du besök på Åsa gravfält. Här finns 250 gravanläggningar från yngre järnåldern, då de första invånarna kom till trakten. Kombinera gärna med en promenad på slingrande småvägar i det sörmländska landskapet.

Mitt Strängnäs


Mitt Strängnäs

Räkkryssning

När sommarnatten sänker sig är Mälaren som vackrast. Njut av en kväll till sjöss, med med gott sällskap på en räkkryssning.

På räkbåten M/S Havsörnen får du äta hur mycket räkor du vill, med bröd och ost, medan färden går längs vikar och skär.

Läs mer och boka bord här. >